Uit in 9050

de uitkalender van Gentbrugge en Ledeberg

Wat is er te doen in Gentbrugge en ledeberg?

Nieuws 2014

Oproep "De Groote Oorlog in Gentbrugge"

maandag 1 december 2014

Tijdens de jaarlijkse tentoonstelling van het Cultuurplatform in Gentbrugge, tijdens de Sinksenkermis van 2015", zal alle aandacht gaan naar de Eerste Wereldoorlog.

Cultuurplatform beschikt al over uniek tentoonstellingsmateriaal, maar doet een oproep tot de inwoners en verenigingen van Gentbrugge voor nog meer interessant materiaal over de Groote Oorlog.

Lees meer

W.O. I in 9050: 31/07/1914 - 15/08/1914

donderdag 28 augustus 2014

100 jaar geleden barstte de Groote Oorlog los. We lezen in de "Oorlogskalender" wat er gebeurde in Gentbrugge en Ledeberg. Af en toe kijken we ook wat er in Gent gebeurde. Zie hierna.

Lees meer

Wereldoorlog 1 in 9050 en omstreken

woensdag 1 januari 2014

Op 1 januari 1914 leek er geen vuiltje aan de lucht in Gentbrugge en Ledeberg, die toen allebei nog "voorsteden" van Gent waren. De inwoners haalden iets lekkers uit de kelder of uit de schapraai en klonken met familie en vrienden hoopvol op het nieuwe jaar.

Wisten zij veel dat een aantal maanden later een vreselijke oorlog zou losbarsten die hun leven jarenlang zou bepalen. Het echte oorlogsfront, in de Westhoek en elders, leek ver weg, maar de mensen in 9050 en omstreken werden regelmatig geconfronteerd met de oorlog en zijn uitwassen.

Op deze website zal je de komende 5 jaar af en toe oorlogsfeiten zien opduiken uit Gentbrugge, Ledeberg en omstreken. Aan 't Arsenaal bijvoorbeeld namen de mensen in de herfst van 1914 de tram om te gaan kijken naar de vreselijke resultaten van de Duitse bombardementen in Melle.

Voor de oorlogsfeiten die hier zullen opduiken wordt geput uit de informatie die uw dienaar verzamelde bij het schrijven van de oorlogskalender "Beleef elke dag uit de Eerste Wereldoorlog", gepubliceerd bij Davidsfonds Uitgeverij.

P.S. Bijgaand kaartje (klikken op de titel), van een militair die zijn Nieuwjaarswensen aanbiedt, dateert uit WO I.

 

Lees meer